Jeg en mentor

Sommeren 2009 fikk jeg forespørsel fra Østfold Bedriftssenter om jeg ville være med i deres mentor/adeptordning for kvinnelige gründerinner som du kan lese mer om her.

Jeg fikk selv min første mentor Inger, gjennom Østfold Bedriftssenter høsten 2005, et drøyt år etter at vi startet Barnegarderoben. På den tiden var jeg mest opptatt av å hente inn kapital til et selskap i sterk vekst, men tenke at det kanskje var lurt å få noen innspill utenifra også. Jeg var heldig og fikk en mentor som var vant med å veilede og råde. Hun ga meg mange verktøy, spesielt på strategi og planlegging. I tillegg ga hun mye oppmuntring på seiere Inflatable Water Game, styrke ved motgang og ikke minst tok meg ned fra pidestallen jeg satt på, i forhold til hvor unik forretningsideen vår var. Resultatet gjennom de to årene vi hadde jevnlige møter, var mer realisme og ikke minst utarbeidelse av en mer levende strategi og plan for selskapet, noe som bidro til verdiskapning i selskapet, og utviklet meg som leder og gründerinne. Jeg er veldig takknemlig for mine to år med Inger.inflatable snowman
Høsten 2009 var det min tur til å bli mentor for Frøydis – en begavet klesdesigner fra Fredrikstad som lager de vakreste klær basert på historiske tradisjoner. Hun tryller med stoffer i mange materialer, som gir klær som blir helt spesielleAngry Birds-Bouncer Banner. Se mer om Frøydis her
Skjermbilde 2013-05-25 kl. 00.19.37

Frøydis er en meget reflektert, strukturert og grundig gründerinne som har vist gjennom det 1 1/2 året jeg har kjent henne at hun har et utrolig pågangsmot, og en stor gjennomføringsevne. Høydepunktet mitt i denne mentorperioden var forestillingen «Feminin Hyllest» som Frøydis arrangerete i slutten av oktober 2010. Forestillingen var magisk, og jeg kjente en enorm stolthet av å få være mentor for en som kan bergta publikum på en slik måte ved å vise frem det hun har skapt. Se en liten smakebit i en før show reportasje NRK lagde her

Hva kan så en mentor hjelpe en gründer/gründerinne med? Det viktigste er nok å kunne bidra med sin erfaring der gründeren trenger hjelp. Å kunne enes om hva gründeren trenger hjelp til, er kanskje den største utfordringen i starten. Jeg pleier å si at tre ting må være tilstede i et slikt samarbeid:

– Tid (begge parter må ha tid)

– Refleksjon (det er viktig at gründeren/gründerinnen slipper mentoren til, er tilstede og reflekterer over samtalene)

– Handling (gründeren/gründerinnen må kunne vise til handlinger basert på samarbeidet slik at det utgjør en forskjell/progressjon med og uten mentor)

Jeg var heldig med min mentor – om Frøydis var heldig med sin, må nesten hun si noe om, men hun har ihvertfall gjort sitt ytterste for å få vårt samarbeid til å virke best mulig. Ikke alle gründere/gründerinner ser nytten av og mulighetene i en mentor, mange er for opptatt i sin «boble» til å søke informasjon utenifra. Allikevel er mange gründere/gründerinner veldig ensomme – en mentor vil kunne bidra som sparringspartner.

Mentor anbefales!

Legg igjen en kommentar